Intaresc imunitatea, reduc febra, hidrateaza in sezonul cald, regleaza tensiunea arteriala... Rodiile sunt o sursa importanta de vitamina C, dar rezultatele unui studiu recent recomanda aceste fructe si in tratamentul cancerului de prostata.
In urma cercetarilor unui grup de oameni de stiinta de la Universitatea din California s-a ajuns la concluzia ca, la barbatii care beau zilnic un pahar cu suc de rodii, dezvoltarea cancerului este incetinita semnificativ. Astfel, nivelul PSA, adica al proteinei care indica prezenta celulelor canceroase in organism, se dubleaza intr-o perioada lunga, iar riscul de deces este redus cu mult. Profesorul urolog Allan Pantuck, cel care a condus studiul, subliniaza ca sucul de rodii nu duce la vindecarea cancerului de prostata, dar este un tratament eficient pentru prevenirea acestei maladii sau pentru incetinirea dezvoltarii ei. In comparatie cu tratamentele "chimice", care presupun efecte adverse importante, precum oboseala, depresie si impotenta, terapia cu rodii este usoara si lipsita de aceste urmari neplacute.
Datorita proprietatilor de tonifiere a muschiului cardiac si de scadere a colesterolului, rodiile sunt recomandate de dr. Constantin Sararu, medic primar, competenta homeopatie si fitoterapie, ca supliment alimentar mai ales in afectiunile cardiace. De asemenea, sucul de rodii creste pofta de mancare si stimuleaza digestia, fiind indicat in tulburarile gastro-intestinale si pentru tratarea colicilor renale. In plus, in urma consumului unui pahar cu suc de rodii pe zi, copiii elimina parazitii intestinali, precizeaza dr. Constantin Sararu.
ENTEROCOLITE. Coaja si semintele de rodii sunt utile in tratamentul enterocolitelor, spune medicul fitoterapeut. Combinatia recomandata de specialist: 20 g coaja uscata sau 50 g seminte, care se fierb la foc mic timp de o jumatate de ora. Amestecul se strecoara si se iau cate doua linguri de doua ori pe zi. Atentie insa, dozele indicate de medic trebuie respectate cu strictete. In caz contrar, pot aparea simptome precum: dureri de cap, ameteli, tulburari de vedere, greturi sau varsaturi.
ATEROSCLEROZA. Datorita continutului bogat in antioxidanti, sucul de rodii este benefic in tratamentul aterosclerozei. In plus, rodiile sunt recomandate de medicii fitoterapeuti si pentru prevenirea depunerii de grasimi si colesterol pe peretele intern al arterelor. Astfel, riscul unui infarct scade considerabil. Testele de laborator au aratat ca sucul de rodii stimuleaza producerea de oxid de azot, care mentine vasele deschise si fluxul sangvin in limitele normale.
Rodiile, delicioase şi sănătoase
În cărţile vechi se spune că rodia a fost printre primele fructe, pe lîngă măsline, struguri, smochine, care au rodit în sălbăticie, dar au început să fie cultivate de oameni datorită bogăţiei nutritive. De-a lungul timpului, acest bogat, frumos colorat şi delicios fruct a fost un simbol al sănătăţii şi fertilităţii. Fructul este de dimensiunea unui măr, cu o mulţime de sâmburi în interior, care sunt acoperiţi de un fel de gelatină roşie, din care, dacă se presează sâmburii, rezultă sucul. Siropul poate fi un condiment pentru vinuri, cocktail-uri, băuturi carbogazoase.
Din studiile de specialitate rezultă că o singură rodie poate oferi aproximativ 16 la sută din doza, zilnică, recomandată de vitamina C şi este o sursa bogată de acid folic, vitaminele A, B şi E. De asemenea, are proprietăţi antioxidante, comparative cu cele din vin roşu şi ceai verde.
Seminţele se consumă crude; gustul lor diferă de la specie la specie şi în funcţie de cât sunt de coapte. Au un gust dulce-acrişor.
Dacă seminţele se usucă, se pot folosi ca şi condiment.
În unele ţări, sucul rodiilor este folosit ca sos pentru diverse salate şi chiar la marinarea cărnii.
Rodia se desface prin tăierea cu cuţitul. Separarea seminţelor roşii, acoperite de gelatina-suc, poate fi efectuată mai uşor dacă rodia se desface într-un vas cu apă, unde fuctele roşii se depun pe fund, iar celelalte plutesc.
Sucul de rodie poate fi folosit şi pentru vopsirea naturală a ţesăturilor nesinteti
sâmbătă, 20 decembrie 2008
Rodiile previn cancerul
Publicat de criss la 04:58
Etichete: din Net adunate...
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu