CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

joi, 25 decembrie 2008

SARBATORI FERICITE


URARI DE BINE PENTRU TOTI VIZITATORII BLOGULUI MEU.
VA PUP PE TOTI...

marți, 23 decembrie 2008

10 Sfaturi pentru a scapa de starea de disconfort


Nu vă repeziţi la dulăpiorul cu medicamente ori de câte ori vă simţiţi rău. Puteţi apela la câteva remedii casnice foarte eficiente. Specialiştii cotidianului german Bild au identificat 50 de asemenea remedii.Mai jos va prezint 10 dintre acestea.

Majoritatea ingredientelor pentru leacurile-minune se găsesc chiar în bucătăria dumneavoastră. Totul e să ştiţi ce boală tratează fiecare. Ceaiurile le puteţi procura de la farmacie sau de la magazinele specializate.

Dureri de cap
Un espresso împreună cu câteva picături de suc de lămâie. Sau sugeţi un cub de zahăr cu puţin ulei de levănţică.

Migrene
Dizolvaţi o treime de linguriţă de praf de ghimbir într-un pahar cu apă. Mâncaţi legume de trei ori pe zi.

Ochi roşii
Acoperiţi-vă ochii cu o compresă cu ceai cald de tei. După aceea aplicaţi o compresă cu apă rece.

Cearcăne
Aplicaţi o mască făcută din două linguri de brânză de vaci, puţină lămâie şi miere. După 15 minute puteţi s-o daţi jos.

Dureri de ureche
Ţineţi în abur o felie de ceapă pentru 5 minute şi aplicaţi-o ca o compresă pe ureche.

Gingii care sângerează
Clătiţi-vă gura zilnic cu două linguri de ceai de salvie şi o jumătate de lingură de sare de mare.

Dureri de dinţi

Aplicaţi pe dintele care vă doare o bucată de usturoi uscat.

Nas înfundat
Un prosop umed cu puţin ulei de eucalipt. Ţineţi 10 minute pe nas. Repetaţi de mai multe ori zilnic.

Durere de sinus
Fierbeţi 500 g seminţe de in cu nişte apă. Aplicaţi cu o compresă.

Durere de gât
Brânză de vaci rece aplicată în strat de 1,5 cm între două şerveţele groase. Faceţi şerveţelele ghem şi ţineţi ghemul pe gât.

luni, 22 decembrie 2008

Un banc de Mos Craciun




Se apropia Craciunul si un copil ii scrie o scrisoare lui Mos Craciun:

‘Draga Mosule, te rog mult sa-mi aduci un trenulet electric, o masinuta si o ciocolata’.

Se duce copilul la posta si duce scrisoarea.
Postaritele deschid scrisoarea, o citesc si li se face mila de copil. Hotarasc ele sa puna mana de la mana si sa-i cumpere copilului darurile. Strang ele banii...cumpara trenuletul, cumpara masinuta, dar de ciocolata nu le mai ajung banii. Apoi trimit cadoul copilului.

La cateva zile de la Craciun copilul duce la posta o alta scrisoare cu multumirile pentru Mos Craciun:

”Draga Mosule, iti multumesc pentru cadouri: trenuletul este magnific, masinuta este super. Eu sunt convins ca mi-ai trimis si ciocolata, dar cred ca proastele alea de la posta au mancat-o!!"

duminică, 21 decembrie 2008

Cele mai frumoase beculete de Craciun

Angels We Have Heard -Holdman Christmas Display


Amazing Grace - Holdman.com Display Christmas Lights - Pleasant Grove, UT


Computerized Christmas light display

Cele mai frumoase melodii de Craciun

Mariah Carey-All I want for Christmas



O Holly Night-Il Divo


Celtic Woman-Carol Of The Bells


Bing Crosby - White Christmas


Elvis Presley-1965 Blur Christ
MAS

Christmas songs - White Christmas Lyrics-Shanaia Twain

Cele mai frumoase desene de Craciun

A Christmas Carol (Josh Groban - Thankful)


Happy Holidays from Mickey and Pals

Rudolph the red nosed reindeer


Cartita 1



Cartita 2


Tom & Jerry Christmas

sâmbătă, 20 decembrie 2008

Obiceiuri tradiţionale ale sarbatorilor de iarna Craciun si An Nou

Obiceiurile care se mai practica si astazi in toate regiunile locuite de romani prezinta forme interesante de integrare in cultura contemporana sunt cele din ciclul Anului Nou, deosebit de ample si pline de semnificatii pentru cultura noastra populara.

Colindatul este un obicei străvechi. Cei dintâi colindatori au fost păstorii care au venit la pestera luminata unde s-a nascut Pruncul Iisus si bucurandu-se de acest semn ceresc si de glasul ingerilor au vestit degraba in cetatea Betleemului minunea la care au fost martori. Colindul este o nepretuita zestre spirituala, pe care o mostenim din mosi-stramosi. El este sfant, pentru ca transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu. Dar colindul este si bun, pentru ca acesta veste are menirea sa slujeasca vietii, sa aduca atata bine in lume si intre oameni. Colindatorii il canta cu incredintarea ca sunt solii unei lumii mai bune, cu binecuvantarea Domnului care a venit intre noi "Sa se nasca si sa creasca, sa ne mantuiasca".



In zona Tării Loviştei, colindele difera de la sat la sat, atat prin versificaţie cât şi prin linia melodică. Colindatorii se grupează în « preuci » şi « strane ». Colindatorii se aduna in cete bine randuite. Fiecare grup isi alege un conducator numit de obicei "vătaf" sau "jude". Colindatorilor propriu-zisi li se alatura cativa flacai cu sarcina sa poarte, in saci si traiste, darurile primite. In Clocotici, Copaceni şi Racoviţa aceştia sunt numiţi « iepe », iar în Bumbuieşti şi Boişoara li se spune « măgarii baieţilor » sau « desăgari » în Găujani. Odata intrati in curtea casei, colindatorii isi deapana repertoriul inaintea membrilor casei, adunati in prag. Cantecele sunt intotdeauna insotite de dansuri.Dupa ce cantecele si dansurile din faţa casei s-au terminat, gazda isi invita colindatorii in casa. Aici, inainte de asezarea la masa pentru ospatul comun, vataful cetei porunceste sa se cante alte cateva colinde. Numarul colindelor depinde in mare masura de rangul gazdei si de belsugul de daruri pe care ea urmeaza sa le ofere colindatorilor. Numai în Racoviţa sunt cunoscute un număr de 24 de colinde şi in Boişoara 19 colinde. In colindatul din Racoviţa întâlnim cerbul, simbolul fecunditaţii. Multe versuri amintesc despre bogăţiile pamântului şi despre indeletnicirile de bază ale vâlcenilor.



Alte obiceiuri tradiţionale româneşti se practică pe întreg teritoriul judeţului Vâlcea fără a exista mari diferenţe de interpretare.



Umblatul cu steaua. Acest obicei evoca momentul in care, la nasterea lui Iisus, pe cer s-a ivit steaua calauzitoare a magilor. Cantecele de stea, dintre care cele mai cunoscute sunt: “Steaua sus rasare”,”Trei pastori se intalnira”,”O,ce veste minunata” si “In orasul Viflaim”,constituie un repertoriu crestin tipic.



Umblatul cu capra. Acest obicei tine, de regula, de la Craciun pana la Anul Nou. Mastile care evoca la Vicleim personaje biblice sunt înlocuite aici de masca unui singur animal, al carui nume variaza de la o regiune la alta. In Muntenia si Oltenia, capra e denumita "brezaia" (din cauza infatisarii pestrite a mastii) si obiceiul se practica mai ales de Anul Nou.Capra se alcatuiese dintr-un lemn scurt, cioplit fin forma de cap de capra, care se înveleste cu hartie rosie. Peste aceasa hartie se pune o alta hartie neagra, marunt taiata si incretita in forma parului. In loc de aceasta se poate lipi si o piele subtire cu par pe ea. In dreptul ochilor se fac in lemn doua scobituri unde se pun doua boaba de fasole mari, aloe, cu pete negre, peste care se lipeste hartia neagra cu incretituri sau pielea cu par. In loc de urechi, capra are doua găvane de lingura. Pe ceafa are patru cornite, frumos impodobite cu hartie colorata, pe care se afla insirate siraguri de margele sau hurmuzi. In dosul coarnelor se afla o oglinda care rasfrange foarte mandru lumina de pe la casele unde intra capra noaptea. In cele doua falci de sus ale capului, se pune falca de jos, care se misca in jurul unui cui care nu se vede. Aceasta falca este imbracata la fel ca si capul. Sub ceafa este o gaura in care se pune un bat lung de un cot, de care se tine capra. De partea de dinaintea falcii de jos se afla atarnat un clopotel, iar de partea de dinapoi se afla legata o sarma. Daca aceasta sarma se lasa sloboda, partea de dinaintea falcii de jos atarna si astfel gura caprei se deschide. Daca s-ar trage scurt de sarma, gura caprei s-ar inchide printr-o clampaneala seaca, de lemn. Fireste clopotelul suna. Atat batul, cat si sarma sunt aoperite cu un sac de forma tronconica, de panza groasa de sac, care, spe a sta umflata si a acoperi astfel pe cel ce va tine capra de bat, va clampani-o si va juca-o, are legate pe dinauntru niste cercuri de sarma sau de lemn.



Masca este insotita de o ceata zgomotoasa, cu nelipsitii lautari ce acompaniaza dansul caprei. Capra salta si se smuceste, se roteste si se apleaca, clampanind ritmic din falcile de lemn. Un spectacol autentic trezeste in asistenta fiori de spaima. Mult atenuat in forma sa citadina actuala, spectacolul se remarca mai ales prin originalitatea costumului si a coregrafiei. Cercetatorii presupun ca dansul caprei, precum si alte manifestari ala mastilor (caiutii-feciori travestiti in crai, turca-masca de taur ..), intalnite in satele vâlcene la vremea Craciunului provin din ceremoniile sacre arhaice inchinate mortii si renasterii divinitatii.



Jucat de la Crăciun până la Bobotează, Vicleimul este o forma de teatru popular care înfăţisează nasterea lui Iisus. Inspirat din literatura bisericeasca creata in marginea textelor bilblice, Vicleimul pastreaza urme din colindatul cu masti.
Spectacolul este adesea precedat de o disputa intre anul vechi si anul nou, iar epilogul sau ia forma unei urari.



Irodul si Vicleimul. În vremea celui de-al doilea razboi mondial se mai juca inca, in zilele Craciunului, pe intreg teritoriul romanesc Vitleemul ,piesa de teatru popular. Irodul este numit dupa loc : Steaua, Craii, Viflaimul sau Vicleimul. Irodul reprezenta, adesea dupa scenarii si costume influentate de realitatile autohtone, istoria nasterii lui Iisus. Personajele sale erau Imparatul (Irod), Pruncul, Regii Magi sau Craii dar si Ciobanul.

In vremea lui Kogalniceanu, piesa era jucata in orase, la “case mari” de catre cantaretii de la biserica. Insa si “irodarii” tarani ajungeau, in primele decenii ale secolului nostru, pana in marile orase fiind primiti cu bucurie de toata lumea. Astazi aria de raspandire a Irodului s-a restrans. Raspandit mai ales in Oltenia, Vicleimul adauga Irodului un teatru de papusi.Scena lui este inlocuita cu o lada in interiorul careia se afla decorul si evolueaza marionetele, manuite din afara.

De obicei Vicleimul cuprinde doua parti: in prima este jucat Irodul de personaje umane, in a doua papusile interpreteaza o sceneta cu continut profan.Astazi vremea Vicleimului(Vicleiului) ca si a Irodului a apus.



Pluguşorul. Urare traditionala la români in preajma Anului Nou, plugusorul a pastrat scenariul ritualic al unei invocari magice cu substrat agrar. El e intotdeauna insotit de strigaturi, pocnete de bici si sunete de clopotei, dar plugul adevarat, tras de boi, a fost inlocuit cu timpul de un plug miniatural, mai usor de purtat, sau de buhaiul care imita mugetul boilor. Textul plugusorului si-a pirdut astazi caracterul de incantatie magica. Recitata intr-un ritm vioi, urarea devine tot mai vesela, mai optimista, pe masura ce se apropie de sfarsit. Această tradiţie s-a păstrat şi în satele vâlcene din Tara Loviştei, zona Horezului etc.

Sorcova. Apartinand obiceiurilor de Anul Nou, umblatul cu sorcova e mai cu seama bucuria copiilor.Acestia poarta o crenguta inmugurita de copac sau o sorcova confectionata dintr-un bat in jurul caruia s-au impletit flori de hartie colorata. Numele de sorcova vine de la cuvantul bulgar surov (verde fraged), aluzie la ramura abia îmbobocită, rupta odinioara dintr-un arbore.
Inclinată de mai multe ori in directia unei anumite persoane, sorcova joaca intrucatva rolul unei baghete magice, inzestrate cu capacitatea de a transmite vigoare si tinerete celui vizat.Textul urarii, care aminteste de o vraja, nu face decat sa intareasca efectul miscarii sorcovei.


Colinde - Jocul ursului

Colinde - Jocul ursului este cel mai spectaculos dintre toate jocurile cu masti intalnite in cetele bucovinene. In desfasurarea jocului ritual al ursului, etalare de forta, vitalitate si dibacie, pot fi percepute si astazi secvente care reliefeaza credintele referitoare la acest animal, simbol al regenerarii vegetatiei. Astfel, rostogolirea ursilor in cerc, batutul si moartea ursului, apoi invierea miraculoasa ca si urcarea acestuia pe bata (toiag), redau in chip metaforic succesiunea anotimpurilor care, candva, stateau sub semnul acestui animal, capabil sa invinga iama si sa vesteasca primavara.





Colinde - Sorcova

Colinde - Colindatul sau uratul pe la case constituie un obicei stravechi, precrestin, dar care, s-a pastrat si in crestinism. Cantecelele respective atrag norocul sau binecuvintarea asupra oamenilor si gospodariilor, pentru tot anul care urmeaza. Plugusorul si Sorcova sunt legate de innoirea anului, neavand nici o legatura cu ciclul religios al Craciunului.




Colinde - Jocul caprei

Colinde - Jocul caprei se integreaza in mod armonios in cortegiul amplu al obiceiurilor legate de sarbatorile de peste an. Acest animal a intruchipat in societatile ancestrale personificarea prolificitatii zoologice si fertilitatii telurice. Capra, ca personaj mito-zoomorf, cunoscuta in toate asezarile bucovinene, isi subordoneaza de cele mai multe ori, in timpul desfasurarii jocului, toate celelalte personaje. In unele sate, jocul acestui animal apare sub forma unor cete de mai multe capre (Ostra) iar in altele animalul este singur, insotit doar de cioban, mos si baba.






Colinde - Plugusorul din Bucovina

Colinde - Bucovinenii, ca dealtfel toti romanii, si-au dorit din totdeauna holde bogate. Aceasta dorinta transpare in cunoscutul Plugusor, datina prin excelenta agrara, si este evidentiata de recuzita plugusorului (plug, bici, clopote, buhai), de elementele din scenariu (marcarea in mod simbolic a unei brazde) dar mai ales de textul literar, care nu este altceva decat o descriere hiperbolizata, cu ecouri mitice, a unei agriculturi ideale. Plugusorul este pornit de catre copii care, in preajma amiezei, in ziua de 31 decembrie, incep a umbla pe la case, rostind uraturi de bun augur si primind in schimb daruri, unele cu caracter simbolic, colaci, fructe sau bani.




Colinde - Calusul

Colinde - Calul este o intruchipare plastica a unor simboluri mitice din traditia bucovineana. Jocul calului este o reminiscenta a cultului cailor practicat la solstitiul de iarna, la echinoctiul de primavara precum si la solstitiul de vara.Ca joc de Anul Nou, calutii (caiutii) au o larga raspandire in satele din Bucovina, mai vestiti fiind dansatorii - caiuti din Dolhesti, Zvoristea, Zamostea, Hartop si Fantanele, care impresioneaza prin fast si eleganta, dar caiutii pot fi intalniti aproape in majoritatea satelor.


Caviar



Daca este servit intr-un bol sau castron, cu o lingura alaturi, luati caviarul cu lingura si puneti-l in propria farfurie. Pe masura ce sunt aduse la masa, folositi lingura de servit si puneti in propria farfurie cantitati mici de ceapa tocata, felii de lamaie si feliute de paine prajita.
Puneti cu cutitul unt si caviar pe painea prajita (sau biscuit), apoi mancati cu mana.
Daca sunteti la o receptie, si se servesc tartine cu caviar de pe tavi, pur si simplu luati una cu mana si mancati-o.

Sursa net:Enciclopedia Condimentelor

Rodiile previn cancerul






Intaresc imunitatea, reduc febra, hidrateaza in sezonul cald, regleaza tensiunea arteriala... Rodiile sunt o sursa importanta de vitamina C, dar rezultatele unui studiu recent recomanda aceste fructe si in tratamentul cancerului de prostata.

In urma cercetarilor unui grup de oameni de stiinta de la Universitatea din California s-a ajuns la concluzia ca, la barbatii care beau zilnic un pahar cu suc de rodii, dezvoltarea cancerului este incetinita semnificativ. Astfel, nivelul PSA, adica al proteinei care indica prezenta celulelor canceroase in organism, se dubleaza intr-o perioada lunga, iar riscul de deces este redus cu mult. Profesorul urolog Allan Pantuck, cel care a condus studiul, subliniaza ca sucul de rodii nu duce la vindecarea cancerului de prostata, dar este un tratament eficient pentru prevenirea acestei maladii sau pentru incetinirea dezvoltarii ei. In comparatie cu tratamentele "chimice", care presupun efecte adverse importante, precum oboseala, depresie si impotenta, terapia cu rodii este usoara si lipsita de aceste urmari neplacute.

Datorita proprietatilor de tonifiere a muschiului cardiac si de scadere a colesterolului, rodiile sunt recomandate de dr. Constantin Sararu, medic primar, competenta homeopatie si fitoterapie, ca supliment alimentar mai ales in afectiunile cardiace. De asemenea, sucul de rodii creste pofta de mancare si stimuleaza digestia, fiind indicat in tulburarile gastro-intestinale si pentru tratarea colicilor renale. In plus, in urma consumului unui pahar cu suc de rodii pe zi, copiii elimina parazitii intestinali, precizeaza dr. Constantin Sararu.

ENTEROCOLITE. Coaja si semintele de rodii sunt utile in tratamentul enterocolitelor, spune medicul fitoterapeut. Combinatia recomandata de specialist: 20 g coaja uscata sau 50 g seminte, care se fierb la foc mic timp de o jumatate de ora. Amestecul se strecoara si se iau cate doua linguri de doua ori pe zi. Atentie insa, dozele indicate de medic trebuie respectate cu strictete. In caz contrar, pot aparea simptome precum: dureri de cap, ameteli, tulburari de vedere, greturi sau varsaturi.

ATEROSCLEROZA. Datorita continutului bogat in antioxidanti, sucul de rodii este benefic in tratamentul aterosclerozei. In plus, rodiile sunt recomandate de medicii fitoterapeuti si pentru prevenirea depunerii de grasimi si colesterol pe peretele intern al arterelor. Astfel, riscul unui infarct scade considerabil. Testele de laborator au aratat ca sucul de rodii stimuleaza producerea de oxid de azot, care mentine vasele deschise si fluxul sangvin in limitele normale.


Rodiile, delicioase şi sănătoase


În cărţile vechi se spune că rodia a fost printre primele fructe, pe lîngă măsline, struguri, smochine, care au rodit în sălbăticie, dar au început să fie cultivate de oameni datorită bogăţiei nutritive. De-a lungul timpului, acest bogat, frumos colorat şi delicios fruct a fost un simbol al sănătăţii şi fertilităţii. Fructul este de dimensiunea unui măr, cu o mulţime de sâmburi în interior, care sunt acoperiţi de un fel de gelatină roşie, din care, dacă se presează sâmburii, rezultă sucul. Siropul poate fi un condiment pentru vinuri, cocktail-uri, băuturi carbogazoase.
Din studiile de specialitate rezultă că o singură rodie poate oferi aproximativ 16 la sută din doza, zilnică, recomandată de vitamina C şi este o sursa bogată de acid folic, vitaminele A, B şi E. De asemenea, are proprietăţi antioxidante, comparative cu cele din vin roşu şi ceai verde.
Seminţele se consumă crude; gustul lor diferă de la specie la specie şi în funcţie de cât sunt de coapte. Au un gust dulce-acrişor.
Dacă seminţele se usucă, se pot folosi ca şi condiment.
În unele ţări, sucul rodiilor este folosit ca sos pentru diverse salate şi chiar la marinarea cărnii.
Rodia se desface prin tăierea cu cuţitul. Separarea seminţelor roşii, acoperite de gelatina-suc, poate fi efectuată mai uşor dacă rodia se desface într-un vas cu apă, unde fuctele roşii se depun pe fund, iar celelalte plutesc.
Sucul de rodie poate fi folosit şi pentru vopsirea naturală a ţesăturilor nesinteti

Brocoli reduce riscul de aparitie a cancerului pulmonar la fumatori



Brocoli reduce riscul de apariţie a cancerului pulmonar la fumători

Calităţile anticancer ale legumelor din familia crucifere, precum brocoli şi varza, acţionează în cazul fumătorilor şi foştilor fumători, diminuând considerabil riscul de apariţie a cancerului pulmonar, informează un studiu, citat de AFP.

Acest studiu a fost prezentat în cadrul celei de-a şaptea conferinţe anuale a Asociaţiei americane de cercetări asupra cancerului, care se desfăşoară în această săptămână, la Washington.

În rândul fumătorilor şi foştilor fumători, efectele protectoare ale cruciferelor s-au tradus printr-o scădere a riscului de îmbolnăvire de la 20 la 55%, în funcţie de varietatea de legume consumate, timpul de când au început să fumeze şi numărul de ţigări fumate pe zi, a precizat Li Tang, de la Roswell Park Cancer Institute, coordonatorul acestui studiu.

“Brocoli nu este un medicament, ci un factor pozitiv pentru fumătorii care nu pot să renunţe la fumat sau care nu fac nimic pentru a minimiza riscul de îmbolnăvire”, a adăugat Tang.

“Persoanele care au renunţat la fumat beneficiază şi mai mult după ce consumă brocoli”, a adăugat Tang. În rândul fumătorilor, doar consumarea acestor legume în stare crudă a condus la o scădere a riscului de apariţie a cancerului pulmonar.

Brocoli a redus riscul de apariţie a carcinoamelor ce afectează celulele mici şi a tumorilor scuamoase, cele două subtipuri de cancer pulmonar în forma lui cea mai agresivă, care-i afectează de obicei pe fumătorii înveteraţi.

vineri, 19 decembrie 2008

Hreanul



Stimulează digestia. Creşte pofta de mâncare. Previne răceala şi gripa. Toate cu ajutorul hreanului – legumă, condiment şi plantă medicinală în acelaşi timp.

Substanţa care dă gustul picant al hreanului creşte secreţia de suc gastric şi redă pofta de mâncare în cazul persoanelor anorexice şi anemice. În acest scop, dr Cristina Pavel recomandă amestecarea hreanului ras cu puţină miere, pentru creşterea poftei de mâncare. Din acest amestec se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. "De altfel, principala proprietate a hreanului este stimularea digestiei. Efectul de stimulare digestivă se datorează enzimelor pe care le conţine acest condiment", arată dr Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie. De asemenea, hreanul acţionează inclusiv asupra grăsimilor, fiind recomandat persoanelor care sunt la cură de slăbire.

Hreanul este folosit frecvent pentru condimentarea conservelor de legume, deoarece conţine conservanţi naturali, care previn fermentarea murăturilor.

PREVINE RĂCELILE ŞI GRIPA
Hreanul are acţiune vitaminizantă, tonifiantă, depurativă şi de scădere a colesterolului.

100 g hrean conţin aceeaşi cantitate de vitamina C ca şi citricele – 50 mg. Singura diferenţă este că nu reuşim să mâncăm niciodată 100 g hrean, din cauza gustului picant. Însă în hrean vitamina C se găseşte în combinaţie cu fitoncide, substanţe cu rol de antibiotice. Este motivul pentru care nutriţioniştii recomandă hreanul pentru creşterea imunităţii contra răcelii şi gripei. În compoziţia hreanului sunt vitamine din complexul B, necesare pentru funcţionarea sistemului nervos, pentru îmbunătăţirea memoriei, pentru menţinerea sănătăţii pielii şi părului, potasiu, fosfor, fier, cupru, elemente indicate cardiacilor şi la prevenirea retenţiei de apă în cazul acestor bolnavi.

Dr Cristina Pavel atrage atenţia persoanelor cu gastrită hiperacidă să evite hreanul. Din cauza substanţelor picante, acesta poate fi iritant pentru stomac. Aceeaşi atenţionare este valabilă şi pentru persoanele cu sindromul colonului iritabil. Iar cei care suferă cu bila pot mânca hrean doar cu sfatul medicului.

50 miligrame de vitamina C se găsesc în 100 g hrean. Vitamina C îmbunătăţeşte asimilarea fierului din alimente, prevenind anemia.

joi, 18 decembrie 2008

Sarmale de porc moldovenesti



Ingrediente:
-2 verze acre
-1/2 l suc de rosii
-3 linguri orez
-1 1/2 kg carne
-3 cepe mari
-sare
-piper pisat si piper boabe
-300 g slanina afumata
-3-4 carnaciori
-1 foaie de dafin
-1 crenguta cimbru
-ulei sau untura

Mod de preparare:
Varza se spala bine si se tine in apa calda ca sa-si piarda sarea.
Se da carnea prin masina de tocat.
Se toaca ceapa si se pune cu 4 linguri ulei intr-o cratita, pe foc mic, sa se inmoaie bine, chiar acoperita cu un capac, dar amestecand din cand in cand.
Orezul se pune in apa pe foc sa se umfle, dupa ce a fost spalat in 2-3 ape.
Se amesteca foarte bine carnea tocata cu ceapa usor rumenita, mai mult ingalbenita, cu orezul, sare, piper si 3-4 linguri apa.
Se taie frunzele de varza in bucati nu prea mari, deoarece sarmalutele moldovenesti se fac mici.
Se ia cate o bucatica de foaie de varza, se pune cate o lingurita plina cu umplutura, se infasoara oval, se asaza in randuri, intr-o cratita, peste un strat de varza taiata subtire.
Printre randurile de sarmale se asaza cate un strat de varza, felii de slanina afumata si cativa carnaciori (facultativ).
Se termina deasupra cu un strat de varza tocata.
Se pune foaia de dafin, cateva boabe de piper, cimbru, se adauga apa si se fierb pe foc 2-3 clocote, apoi se introduc in cuptor si se fierb 3 ore.
Se adauga sucul de rosii si se mai fierb 1 ora.
Sunt bune servite cu mamaliguta si smantana.

miercuri, 17 decembrie 2008

Superstitii din popor


Pisica neagra

Se zice ca atunci cand o pisica neagra trece prin fata ta trebuie sa faci cativa pasi inapoi si sa scuipi de 3 ori. Poate aceasta suprestitie e putin schimbata, depinde de zona in care te-ai nascut sau locuiesti. In orice caz , ea exista si trebuie sa recunoastem ca macar o data si tot ne-am retras putin din calea unei pisici.


Cutitul
Sa indrepti spre cineva un cutit aduce ghinion. Nu vorbim aici de agresivitate. Ce trebuie sa faci? Asezi cutitul pe masa si apoi cealalta persoana il va ridica de acolo. Daca esti probabil inainte de a pregati o petrecere si ai ajutoare in bucatarie aceasta superstitie poate fi o corvoada. Asta doar in cazul in care, crezi in ea.

Spalatul vaselor

Daca iti uzi tricoul in timp ce speli vasele inseamna ca te vei marita cu un betiv. Recunoastem ca aceasta superstitie nu ne convine deloc. Cine nu si-a udat tricoul spaland vasele macar o data? In cazul in care ajungi sa ai un sot “iubitor de bautura”, atunci aceasta superstitie poate fi raspunsul la cum ai ajuns acolo.

Prosopul

Daca iti scapi prosopul din mana dupa ce te-ai sters pe fata inseamna ca vei primi un vizitator. Nu ramane decat sa te schimbi repede de pijamale, nu se stie niciodata.

Ploaia
Daca ploua si este inca soare afara se spune ca Diavolul isi bate sotia. Chiar nu intelegem de ce asta ar influenta vremea?

Mancarimea

Daca ai mancarimi in palma dreapta inseamna ca vei primi bani iar daca ai mancarimi in palma stanga inseamna ca vei da bani iar daca ai mancarimi pe nas cineva vorbeste despre tine in momentul respectiv sau vei auzi niste vesti.

Cu siguranta exista mai multe superstitii decat cele pe care le-am ales noi, ceea ce speram este ca nici una dintre ele nu interzice sa scrii un articol despre ele.

Si nu te gandi sa strambi din nas…pentru ca nu se stie niciodata.

Tzatziki


*1 iaurt gras
*2 castraveti in otet (sau murati)
*usturoi
*ulei
*otet
*sare
*piper

Se adauga marar si se amesteca bine in blender.

Pâinea cu secară şi silueta





Pâinea cu secară scade nivelul colesterolului, datorită fibrelor alimentare pe care le conţine

Pâinea din făină de secară este ideală pentru persoanele care vor să slăbească şi nu vor să renunţe cu totul la pâine. Aceasta conţine mai puţine calorii şi mai multe fibre alimentare decât pâinea obişnuită.

Pâinea cu secară şi fulgii de secară potolesc rapid foamea, de aceea acestea sunt recomandate persoanelor supraponderale. Aportul caloric al pâinii din făină de secară este mai mic decât cel al pâinii obişnuite: 210 calorii/100 g, comparativ cu 280 în pâine albă. Dar conţinutul mai mic de calorii nu înseamnă că putem să mâncăm mai mult de 50-100 g pâine, dacă suntem sedentari şi 150-200 g dacă suntem persoane foarte active. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să mâncăm pâinea prăjită cu usturoi, ulei de măsline şi roşii, ca în dieta mediteraneană. În pâinea prăjită, amidonul devine mai uşor de digerat. De asemenea, pâinea prăjită îngraşă mai puţin.

FIBRE ALIMENTARE
Specialistul ne atrage atenţia că există o toleranţă individuală în privinţa acestui sortiment de pâine. Deoarece 100 g pâine cu secară conţin 6 g fibre alimentare. În cazul sindromului colonului iritabil, al colitei de fermentaţie sau ulcerului gastric, este posibil ca organismul să nu tolereze pâinea cu fibre alimentare în cantităţi mari, deoarece acestea irită tubul digestiv. Dacă nu avem asemenea probleme, atunci putem să mâncăm liniştiţi pâine de secară. Fibrele împiedică asimilarea grăsimilor, îmbunătăţesc digestia, previn constipaţia şi cancerul de colon.

Potrivit nutriţioniştilor, făina de secară este mai bună decât cea de grâu deoarece păstrează mai multe substanţe nutritive după măcinare. În pâinea de secară se găsesc mai multe vitamine din complexul B decât în pâinea albă.

Vitaminele din grupul B-urilor intervin în prelucrarea de către organism a glucidelor şi în funcţionarea sistemului nervos. Pe lângă B-uri, pâinea cu secară conţine potasiu (130 mg/100 g), magneziu (33 mg), fosfor (114 mg), calciu (26 mg).

Povestea nasterii Pruncului Sfant


In vremea Imperiului Roman condus de imparatul Cezar Augustus, si a Israelului guvernat de regele Irod, in Nazareth traia un timplar pe nume Iosif si o tinara virgina Maria, care avea sa-i devina mai tarziu sotie. Maria ii povesti intr-o zi lui Josif ca a fost vizitata de un inger ce i-a spus ca ea este cea aleasa sa dea nastere Fiului lui Dumnezeu, pe care avea sa-l numeasca Isus.

Intr-o zi imparatul a trimis instiintare ca toti oamenii sa se reintoarca in orasul natal pentru a fi inregistrati pentru o noua taxa. Desi Maria era insarcinata si statea sa nasca, a parasit impreuna cu Iosif Nazareth si s-au indreptat spre orasul Bethlehem. Calatoria a durat multe zile si se puteau odihni doar noaptea.

Cind au ajuns in Bethlehem era deja noapte, iar hanurile erau ocupate de calatori veniti din toate colturile tarii, pentru inregistrare. Unul dintre hangii insa, vazind ca Maria statea sa nasca i-a sfatuit sa innopteze in una din cavernele sapate in dealurile din apropiere, in care ciobanii poposeau cu vacile si oile. Iosif si Maria au plecat spre acele dealuri si au gasit o iesle intr-una din aceste caverne.�Josif a curatat-o si a intins pat din fin proaspat, iar dintr-o troaca�curatata si umpluta cu fin a facut un patut. Noaptea urmatoare Maria a nascut un fiu pe care l-a numit Isus, asa cum ii spusese ingerul.

In noaptea in care s-a nascut Isus, o stea mare a aparut deasupra Bethlehemului, vizibila de la departare. Ciobanii ce se ingrijeau de turmele de oi in cimp s-au speriat si au vrut sa o ia la fuga cind un inger le-a aparut deodata in fata ochilor. Dar acesta le-a spus:� "Nu va temeti: caci va aduc o veste buna, care va fi o mare bucurie pentru tot norodul: astazi in cetatea lui David, vi s'a nascut un Mantuitor, care este Hristos, Domnul. Iata semnul, dupa care-L veti cunoste: veti gasi un prunc infasat in scutece si culcat intr-o iesle".

Si deodata cerul s-a umplut de ingeri laudand pe Dumnezeu si zicind: "Slava lui Dumnezeu in locurile prea inalte, si pace pe pamint intre oamenii placuti Lui." Dupa plecarea ingerilor, ciobanii s-au indreptat spre Bethlehem si l-au gasit pe pruncul Isus caruia i s-au inchinat.

La rasarit de Ierusalim traiau trei regi (crai): Caspar - regele Tarsusului, Melchior - liderul Arabiei si Balthazar - regele Etiopiei, iar cind fiecare a vazut steaua stralucitoare deasupra Bethlehemului a plecat spre ea. Oamenii cred ca cei trei Crai de la Rasarit au calatorit 12 zile dupa nasterea lui Isus, calauziti de steaua stralucitoare, si au ajuns in Bethlehem in cea de a 12-a noapte, cunoscuta si sub numele de Epifania. Aflandu-l pe Isus in iesle, cei trei Crai i s-au inchinat si i-au pus in fata daruri: aur, tamiie si mir. Dupa o noapte petrecuta in caverna s-au reintors in propria tara sa dea de veste de nasterea Mantuitorului.

Astazi familii din toata lumea sarbatoresc nasterea lui Isus Cristos pe 25 Decembrie, dar in multe tari sarbatoarea incepe inainte de ziua de Craciun si se incheie abia in cea de a 12-a noapte.

marți, 9 decembrie 2008

Craciunita-ingrijire corespunzatoare pentru o viata mai lunga


Cum o ingrijim
- In ceea ce priveste felul cum trebuie udata, planta nu este deosebit de pretentioasa. Este mai degraba sensibila la miscari sau mutari decat la lipsa apei. Se pare ca planta poate rezista si o saptamana fara a fi udata. Nu se va ofili decat atunci cand nu este udata mai mult de o saptamana. Totusi, este recomandabil sa mentineti sanatatea plantei udand-o zilnic cu o cantitate mica de apa.

- Este interzis sa udati planta in farfuriuta. Este preferat sa mentineti doar pamantul umed, deoarece adunarea umezelii statute in ghiveci va ofili planta.

- Pentru ca o Craciunita sa reziste de-a lungul iernii, va necesita temperaturi de minim 15 grade. In cazul in care obisnuim sa ne tinem plantele pe balcon, este bine ca iarna sa mutam Craciunita in casa. Acest lucru este valabil si pentru cazurile cand balconul este inchis, acesta neputand asigura temperaturi de 15 grade.

- Se obisnuieste ca planta sa se tunda pentru a nu deveni deosebit de frunzoasa. Momentul cel mai potrivit pentru a o tunde este primavara, cand planta devine mai putin sensibila. Este bine sa tundeti planta, scurtand lastarii, pentru a stimula ramificarea plantei.

- In timpul primaverii si verii, este bine ca planta sa fie pastrata afara, intr-un loc semiumbrit.

-Dupa trecerea perioadei de inflorire, Poinsetia are nevoie de o perioada de repaus de cel putin 2 luni, timp in care se vor rari udarile si se vor suspenda fertilizarile.

- Pentru o inflorire cat mai reusita, va recomand sa folositi ingrasaminte a caror formula sa contina Molibden, intrucat lipsa acestui element duce la degradarea si, in final, la moartea plantei.

Cum o inmultim
In ceea ce priveste inmultirea Poinsetiei, se poate realiza prin butasire sau prin seminte, insa procesul este anevoios si de lunga durata. Pentru realizarea cu succes a procesului butasire se recolteaza de pe planta-mama butasi de 10-12 cm. lungime, care sa aiba varsta de minim 5-6 saptamani. Acesti butasi au o seva laptoasa, numita latex. Trebuie sa stiti ca latexul impiedica formarea radacinilor la butas, prin procese de oxidare celulara, astfel ca butasul, inaintea plantarii, trebuie supus unui proces de eliminare a latexului. In acest scop, se introduce butasul cu baza in apa la temperatura de 25-30 de grade Celsius, proces care favorizeaza eliminarea latexului. Va recomand plantarea butasului in turba amestecata cu nisip, la temperatura constanta de 20-22 de grade Celsius, si acoperirea sa cu un clopot care poate fi din sticla sau din plastic.

duminică, 7 decembrie 2008

Craciunita


Cunoscuta si sub numele de Poinsettia ne inveseleste casele prin culoarea ei puternica si frunzele vibrante.

Devenita reprezentativa pentru sarbatorile de Craciun, planta aduce cu ea si parfumul Mexicului, tara din care este originara si unde aztecii o foloseau ca remediu pentru febra si ingredient pentru vopseaua rosie.

La prima vedere, pentru necunoscatori, Poinsettia are flori mari, cu petale rosii. Ei bine, nu. Poinsetttia este o tufa cu frunze de culoare verde-inchis si cu flori mici cat boabele de mazare, asezate in varful tulpinilor si care devin galbene atunci cand se deschid. Frunzele de langa ele se numesc bractee si iau culoarea rosie numai cand planta este inflorita.

Cum sa alegem o Poinsettia perfecta
Atunci cand le vedem in magazin ne atrage privirea imediat o mare de frunze rosii si verzi. Problema apare atunci cand din zecile de ghivece, luam unul: parca a si disparut impresia de tufa bogata, nu? Explicatia este ca daca sunt tinute foarte aproape una de alta, florile isi dezvolta foliajul in partea de sus.

Nu cedati si cautati o Poinsettia cu multe frunze verzi si rosii, sanatoase, fara pete maronii sau cu marginile rupte. Ideal, frunzele rosii ar trebui sa fie mai mari si sa acopere partial restul tufei.

Poinsettia infloreste mai greu, asa ca alegeti una cu florile deja deschise; oricum ele vor ramane asa cateva saptamani. Daca luati planta cu mult timp inaintea Craciunului, florile trebuie sa fie verzi, pentru ca odata deschise, frunzele rosii care le inconjoara isi vor pierde culoarea.

Aveti grija ca pana acasa planta sa fie ferita de frig, pentru ca este sensibila la temperaturile scazute - infasurati-o intr-o punga de plastic sau de hartie.

Busuiocul


Busuiocul (Ocinum basilicum)

Este o planta aromatica care da un gust specific, parfumat, oricarei retete culinare care il include ca ingredient, dar si o planta medicament pentru gradina.

In mancare, busuiocul se presara intotdeauna ultimul, dupa ce focul a fost stins, pentru ca temperaturile ridicate scad din aroma plantei.

Ceea ce multi nu stiu este ca busuiocul este o planta care trateaza multe afectiuni si are un rol destul de important in fitoterapie. Motivul: busuiocul contine ulei volatil bogat in multe substante benefice, cu actiuni antimicrobiene sau antiinflamatorii.

De la busuioc se foloseste planta intreaga, fara radacina, inclusiv semintele. Recoltarea se face cand busuiocul este inflorit, adica exact in aceasta perioada, cu ajutorul unui cutit. Frunzele, tulpina si semintele se lasa la uscat intr-un loc racoros, umbrit, pe o carpa curata sau foaie alba de hartie (nu pe hartie de ziar, pentru ca cerneala tipografica contine plumb).
Busuiocul este tratamentul perfect...

... chiar si numai pentru ca este un dezinfectant 100% natural, pentru diferite rani, ulceratii sau leziuni infectate, intepaturi de albine sau viespi, afte, gingivite sau stomatite.

Pentru tratarea ranilor se recomanda folosirea frunzelor de busuioc proaspete si zdrobite, aplicate direct pe locul infectat; la fel, pentru ca intepaturile de albine sa nu se umfle locul respectiv trebuie frecat cu frunzele pisate. Pentru afectiunile enumerate mai sus se mai foloseste sub forma de decoct sau infuzie (pentru gargara, bai sau spalaturi, in cazul afectiunilor stomatologice). Sucul frunzelor proaspete de busuioc trateaza negii dupa aplicari repetate.

Scortisoara




Scortisoara


Scortisoara este un condiment obtinut din scoarta uscata a unui copac din Asia de Sud-Vest, pe care il putem intalni in Japonia, China, Vietnam, Indonezia, dar si in tarile din America de Sud.

Bucatile uscate de scoarta sunt vandute ca atare sau macinate sub forma de praf. Gustul lor este caracteristic, dulceag si aromat, usor intepator. Scortisoara se foloste in bucatarie la prepararea unor prajituri si este un ingredient nelipsit din vinul fiert, dar si din alte bauturi fierbinti (ceai, lapte).
Scortisoara ca remediu naturist

Din scortisoara se pot prepara insa si infuzii pentru tratarea unor afectiuni ale cavitatii bucale (stomatite, gingivite, halena), sau pentru reglarea activitatii sistemului nervos.
Ceai verde cu miere si scortisoara

Se prepara o infuzie din o lingurita de frunze de ceai verde si un varf de lingurita de scortisoara, peste care se toarna o ceasca de apa fierbinte. Se lasa 7-10 minute si se strecoara. Se indulceste cu o lingurita de miere. Acest ceai are un efect revigorant si tonic.

Uleiul de masline


Uleiul de măsline adăugat în salate sau în mâncăruri gătite ne potoleşte foamea şi ne ajută să slăbim, susţine un studiu publicat în revista Cell Metabolism.

Uleiul de măsline adăugat în salate sau în mâncăruri gătite ne potoleşte foamea şi ne ajută să slăbim, susţine un studiu publicat în revista Cell Metabolism.
Uleiul de măsline contribuie la reducerea numărului meselor zilnice şi al caloriilor, arată cercetătorii de la Universitatea California (SUA). Potolirea senzaţiei de foame se datorează acidului oleic pe care îl conţine uleiul de măsline. "În intestin, acidul oleic se transformă într-un hormon – oleoythanolamida (OEA) – care dă senzaţia de saţietate, menţinând-o mai mult timp. Această descoperire poate sta la baza elaborării unor medicamente contra obezităţii şi a altor tulburări de nutriţie. Studii anterioare au arătat că acest hormon administrat ca medicament scade pofta de mâncare şi ne ajută să slăbim", notează doctorul Danielle Piomelli, coordonatorul studiului. Datorită acidului oleic, uleiul de măsline este bine tolerat şi de persoanele cu tulburări digestive, cu afecţiuni hepatice sau ale vezicii biliare. Pentru creşterea senzaţiei de saţietate trebuie să folosim uleiul obţinut prin presare la rece (uleiul extravirgin). Uleiul din sâmburi de măsline, uleiul rafinat nu au aceleaşi proprietăţi nutritive. Acestea conţin doar 10%-20% ulei de măsline, restul fiind ulei de floarea-soarelui, ulei din sâmburi de măsline.

PREVINE BOLILE DE INIMĂ
Uleiul de măsline extravirgin previne depunerile de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine şi protejează neuronii. Astfel, salata preparată cu o lingură de ulei de măsline ne protejează de bolile cardiovasculare, dar ne ajută să ne concentrăm mai bine. Cercetătorii americani mai aduc un argument în favoarea consumului de ulei de măsline: atenuează durerea. Datorită acidului oleic, uleiul de măsline are proprietăţi antiinflamatorii, calmante. Două linguri cu ulei de măsline (50 ml) sunt echivalente cu 10% din doza zilnică de ibuprofen recomandat pentru calmarea durerii la adulţi.

REZISTENT LA PRĂJIT
Uleiul de măsline conţine 14% acizi graşi saturaţi, 77% acizi mononesaturaţi şi 9% acizi polinesaturaţi, motiv pentru care poate fi folosit şi la prăjit, fiind rezistent la temperaturi de până la 1800 Celsius. Uleiul de floarea-soarelui, de şofrănel, de germeni de porumb îşi pierde proprietăţile la temperaturi ridicate.

vineri, 5 decembrie 2008

La Multi Ani!


Mos Nicolae - adevaratul Mos Craciun


Spunem despre ceva ca exista, doar daca este vazut. Mosul Nicolae, spre deosebire de Mos Craciun, nu se arata niciodata. Poate de aceea credem mai mult in Mos Craciun. Insa, Mos Craciun imbracat in vesmant rosu, avand barba si calatorind cu ajutorul renilor, a fost inventat la inceputul secolului XX. Numele de Santa Claus (Mos Craciun) provine din termenul olandez Sinterkloos - Sfantul Nicolae.



Adevaratul Mos Craciun, cel din traditia Bisericii, este Sfantul Nicolae. El nu este un personaj mitologic. A fost arhiepiscopul Mirei, o localitate din vechea Licia, in Asia Mica si a pastorit intr-o vreme cand invataturile gresite despre persoana lui Hristos, erau primite de diverse persoane ca fiind adevarate. A participat in calitate de episcop la primul sinod ecumenic tinut la Niceea in anul 325, unde a fost condamnata erezia lui Arie, care sustinea ca Iisus Hristos nu este Fiului lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale.



Atat de puternic a argumentat Sfantul Nicolae si atat de incapatanat a fost Arie, incat, ingrijorat de ruptura care se putea face in Biserica, viitorul sfant i-a dat ereticului o palma in cadrul sinodului. De la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, in ziua de 5 decembrie, celor neascultatori sa li se dea un bat in semn de avertisment.



Dar nu prin aceasta fapta a ajuns Sfantul Nicolae intruchiparea darniciei lui Dumnezeu. Potrivit traditiei, Sfantul Nicolae a aflat intr-o zi, ca un tata din cetatea Mira, de durere ca este lipsit de ajutor in a-si marita fiicele, dorea sa le ia zilele si apoi sa-si puna capat acestei vieti. Miscat de durerea tatalui si ingrijorat de soarta fetelor, Sfantul Nicolae a poruncit slugilor sale sa ia cateva pungi cu galbeni si sa le strecoare in casa acelei familii. De atunci si pana in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfantului Nicolae, cei dragi si in special copiii primesc daruri de la Sfantul Nicolae.



Daca nu primim daruri, inseamna ca Sfantul Nicolae nu exista sau nu a reusit sa treaca pe la noi. Trebuie sa invatam ca sunt si altfel de daruri care aduc o bucurie mai mare decat cadourile din incaltari. Daruieste si astazi Sfantul. Dar isi pune darurile numai acolo unde omul ii face loc: in incaltari sau in inima.




Sa va aduca Mos Nicolae tot ce va doriti...

marți, 2 decembrie 2008

Tratament pentru scaderea colesterolului

Doua linguri de miere si trei lingurite de scortisoara pudra, amestecate cu 450 ml. de ceai, daca sunt administrate unui pacient care are colesterolul mare, vor reduce nivelul colesterolului din sange cu 10% in interval de 2 ore.

Ca si in cazul pacientilor cu artrita, daca remediul se administreaza de 3 ori pe zi, reduce nivelul colesterolului.

Conform unei informatii publicate intr-o revista medicala, mierea in stare pura consumata zilnic impreuna cu mancarea, inlatura problemele de colesterol.

Festivalul portocalelor din Olanda






Am primit un e-mail de la o buna prietena, care ma tine la curent cu ce mai este nou pe Net...in care am dat de niste fotografii superbe...scrie acolo ca sunt de la festivalul portocalelor din Olanda.

Am incercat sa gasesc mai multe informatii despre acest festival, in Net, dar fara succes. Daca gasiti voi ceva informatie...dati-mi-o si mie, va rog frumos.
Deocamdata postez cateva dintre superbele poze.

luni, 1 decembrie 2008

Remedii contra caderii parului

Cei care au probleme de cadere a parului sau calvitie pot aplica pe par o pasta alcatuita din ulei de masline, fierbinte, o lingura de miere, o lingurita de scortisoara pudra inainte de baie, lasand-o sa actioneze aproximativ 15 minute, dupa care se spala parul.

S-a demonstrat ca remediul este eficient si daca se pastreaza timp de 5 minute.


Pentru cei care au probleme cu kilogramele in plus, postez aceasta dieta pe care am gasit-o in net si care pare sa fie ok, in comparatie cu altele care te duc la infometare.

Suna cam asa:

Dieta cu mancare sanatoasa


"Aceasta dieta iti propune o slabire urmand un regim sanatos. Nu este nevoie sa te infometezi. Noi credem ca este simplu si ca nu vei fi nevoita sa mananci ceva care nu iti place. Incearca sa urmezi acest plan si vei vedea cum corpul tau capata formele pe care ti le doresti. Nu trebuie sa uiti ca orice dieta vei urma nu are nici o valoare daca nu este combinata cu cateva exercitii fizice. Cu siguranta vei reusi sa scapi de kilogramele in plus".

Ziua 1
Micul dejun: cafea
Pranz: 2 oua si 1 rosie
Cina: 200g carne rosie si o salata verde

Ziua 2
Mic dejun: cafea si o felie de paine prajita
Pranz: 200g de carne rosie si o salata verde
Cina: 150 g de sunca si 1 iaurt

Ziua 3
Mic dejun: cafea si o felie de paine prajita
Pranz: o salata verde, 1 rosie, 1 mandarina sau 1 portocala
Cina: 100g de sunca, o salata de fructe si 2 oua.

Ziua 4
Mic dejun: cafea si o felie de paine prajita
Pranz: 150g de cascaval, 1 ou si 1 morcov
Cina: o salata de fructe si 1 iaurt

Ziua 5
Mic dejun: 150g de sunca si 1 bol de morcovi
Pranz: 200g de peste fiert si 1 rosie
Cina: 250g de carne rosie

Ziua 6
Mic dejun: cafea si o felie de paine prajita
Pranz: ¼ pui la cuptor si citrice
Cina: 2 oua si 1 bol de morcovi cruzi

Ziua 7
Mic dejun: cafea si o felie de paine prajita
Pranz: 200g carne rosie si citrice
Cina: tot ceea ce vrei insa nu consuma mai mult de 500 de calorii.

"Dupa o saptamana repeta aceasta dieta.
Daca te gandesti sa urmezi aceasta dieta cere sfatul medicului tau inainte de a face acest lucru".

Nota: Inainte de a incepe orice fel de regim alimentar pentru obtinerea unei diete de slabire, consultati-va obligatoriu medicul!
sursa net

Visine pentru iarna (pentru prajituri)

*4 kg de visine cu samburii scosi
*1 kg si 100 gr de zahar
*4-5 aspirine pisate(sau 2 linguri de praf de conservant)

Se pune zaharul si aspirina peste visine, si se tine timp de 3-4 zile, iar o data pe zi se intorc cu o paleta.
Apoi se introduc in borcane si se capseaza bine.