Vitamina C este recunoscuta, in primul rand, prin capacitatea sa de a combate raceala si de a tonifia organismul si contribuie la o buna utilizare a proteinelor din hrana.
Este un puternic antioxidant si ajuta la producerea de colagen in tesuturi.
Vitamina C(acidul ascorbic) este obtinuta din glucoza.
Sursele principale de vitamina C, din hrana, sunt legumele, zarzavaturile si unele fructe. O cantitate foarte mare de vitamina C se gaseste in maces(mai ales in fructele de culoare rosie inchis),din care se recomanda fierturi speciale ,si in coacazele negre. Sunt bogate in vitamina C: fragile, capsunile, portocalele, lamaile, mandarinele, rosiile, varza (nu numai proaspata, ci si murata, daca ea se conserva corect), mararul, ceapa verde, verdeata de patrunjel si alte zarzavaturi proaspete, hreanul .In cartofi nu se gaseste prea multa vitamina C,dar cartoful ocupa un loc important in hrana zilnica si de aceea reprezinta una din sursele principale de vitamina C din hrana. Se gaseste in mere; anumite soiuri contin o cantitate mai mare.
Vitamina C previne scorbutul- boala care la inceput se manifesta prin astenie(oboseala),hemoragii mici punctiforme, in piele si tendinta la hemoragii ale gingiilor, iar mai tarziu duce la hemoragii in muschi si organele interne (in scorbut hemoragiile survin in urma permeabilitatii si fragilitatii crescute a peretilor capilarelor sanguine). In cazul insuficientei vitaminei C in organism, structura normala a tesutului osos si a dintilor este tulburata.
duminică, 30 noiembrie 2008
Vitamina C
Publicat de criss la 05:51
Etichete: vitaminele
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu