CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

marți, 21 iulie 2009

Cea mai veche civilizatie europeana a fost in Romania detalii


Un adevarat Eden egalitarian ar fi inflorit in partea central-estica a Europei acum aproximativ 7 000 ani. Savantii occidentali se declara fascinati de complexitatea si atributele stravechii culturi Cucuteni de pe teritoriul Romaniei. In prezent lumea stiintifica a ajuns sa recunoasca cultura Cucuteni drept prima civilizatie a Europei.
Arheologii au denumit-o Cucuteni dupa satul cu acelasi nume din apropierea Iasiului, unde in anul 1884 s-au descoperit primele vestigii apartinand acestei culturi. Apoi urme ale civilizatiei Cucuteni s-au descoperit pe teritoriul Ucrainei langa Kiev in anul 1897, unde a fost denumita Trypilia, ignorandu-se cu buna stiinta ca era vorba de una si aceeasi civilizatie Cucuteni, descoperita anterior in Romania.

Artefactele sunt alcatuite din statuete de lut si vase din acelasi material.
“Nici la ora actuala nu se cunoaste semnificatia simbolurilor pictate pe vase, precum si rolul statuetelor care reprezinta forme umane si animale. Mai mult decat atat, nu cunostem cu exactitate modul cum acei oameni isi tratau mortii, in ciuda excavatiilor recente nu am descoperit nici un mormant sau loc de crematie” declara Lacramioara Stratulat, director al Complexului Muzeal National din Iasi, in cadrul conferintei de presa premergatoare expozitiei din Vatican.

Cultura Cucuteni a precedat cu cateva sute de ani toate asezarile umane din Sumer si Egiptul Antic. Conform descoperirilor, oamenii culturii Cucuteni au fost primii care traiau organizati in asezari mari. Aceste proto-orase de Cucuteni erau alcatuite din cladiri aranjate in cercuri concentrice. Cultura Cucuteni se intindea pe o suprafata de 350 000 kilometri patrati, pe teritoriul actual al Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei. Productiile lor artistice erau dominate de linii repetate, cercuri si spirale care creau un efect de iluzie optica pe vasele care erau impodobite in acest mod unic.
Nici una dintre statuetele antropomorfice descoperite nu prezinta trasaturi grotesti sau furioase. Rarele statuete masculine au fetele acoperite de masti, in timp ce statuetele feminine au picioare lungi si zvelte, sunt gratioase, fara masti si prezinta tatuaje pe corp.
Nu exista statuete cu sclavi inlantuiti sau figurine sacrificate, un semn clar al unei civilizatii egalitariene si pacifiste, conform opiniilor istoricilor.
“Cunoasterea aprofundata a acesti culturi este foarte importanta…Suntem mandri ca aici a aparut cea mai importanta si avansata cultura neolitica din intreaga lume” afirma Romeo Dumitrescu, presedintele fundatiei Cucuteni pentru Mileniul trei, din Bucuresti.
Sursa:Discovery

4 comentarii:

Neliniştitu' spunea...

Graţie-ţi, am mai aflat ceva interesant. Cred că mi-am bucurat ochiul cu câteva exponate pe la Muzeul Naţional de Istorie.
Hai, mersi frumos! :)

HTC photography spunea...

Frumos Criss. Si totusi...romanii de azi nici nu dau 2 bani pe Romania. Noi nu intram nici in muzeul de istorie din orasul natal dar suntem ahtiati sa fim vazuti in muzee prin alte tari !!! A auzit cineva vreodata de biserica de la Densus, HD ? Putini..prea putini.... si se pare ca e cel mai vechi lacas de cult din Europa...
Noi nu ne vizitam tara....ca e urata! Mergem la Paralia Katerini....
Iubesc tara asta, dar ii urasc pe parvenitii care traiesc in ea!!!
Ma-nclin draga Criss... mi-a placut foarte mult post-ul asta!

criss spunea...

Adi...
Exponatele de la Muzeul de Istorie, din cultura Cucuteni, sunt chiar reusite, iar muzeul merita vazut.

Eu tocmai m-am intors de la Emi, am stat doua zile pe la ea.Maine pleaca la simulator.
O seara buna, pup-o si pe Cristina. :)

criss spunea...

Boss...
merci de comentariu...
Ma bucur ca esti patriot si-ti iubesti tara.
Este adevarat ca sunt multi parveniti, dar nimic nu ne retine sa luam contact si cu alte popoare, practic sa vizitam planeta, care, pana la urma, este a tuturor.

Cat despre oamenii care merg in Paralia...eu stiu ca sunt oamenii care nu-si permit sa cumpere pachete mai mari si mai scumpe de servicii.
Stie toata lumea ca nici in Romania nu mai gasesti bilete ieftine cum gasesti la Riviera greaca si cea bulgara. In plus, la noi, serviciile lasa de dorit.
Acesta este motivul principal pentru care lumea pleaca spre destinatii mai ieftine.

Tind sa cred ca aceasta nu este deloc categoria parvenitilor, ci, dimpotriva, a oamenilor care pleaca in Grecia, ca sa aleaga o excursie super ieftina, de 100 de euro(cazare si transport).

In fine, nu trebuie sa uram si nici sa judecam pe cineva, indiferent din ce motiv; are cine sa se ocupe de asta. :)
O seara buna si te pupik boss.