CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

duminică, 18 ianuarie 2009

Tort de ciocolata, imbracat in frisca




Blatul:

Un blat cumparat sau orice alta reteta de blat mai simpla( clasica este reteta din 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina si un pliculet de praf de copt stins cu lamaie.

Se bat albusurile cu zaharul, se incorporeaza galbenusurile pe rand, se adauga praful de copt stins, apoi faina in ploaie. Se coace intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina)


Crema:

*100 ml apa rece
*300 gr zahar
*un varf de cutit de sare de lamaie
*5 galbenusuri
*un pachet de unt(sau margarina)
*100 gr de cacao



Optional putem folosi:

*nuci
*alune
*migdale
*frisca


Mod de preparare:
Crema:

100 ml apa rece+un varf de cutit de sare de lamaie+300 gr zahar se pun intr-o cratita, la foc foarte mic si se amesteca constant, pana incepe sa fiarba si se topeste complet zaharul(trebuie sa fie de consistenta siropului de la dulceata).
Cand incepe sa fiarba, se pune pachetul de unt, omogenizandu-l bine, pana se topeste complet si amestecand in continuu.Se lasa in continuare pe foc si se incorporeaza treptat cacaoa, sub forma de pulbere, mestecand in permanenta.Dupa ce se incorporeaza cacaoa, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Pana se raceste crema anterior expusa, se separa galbenusurile de albusuri.
Se folosesc numai galbenusurile la acest tort.
Acestea se incorporeaza treptat, unul cate unul, in crema racita(se pune un deget si se verifica sa nu fie fierbinte, pentru a nu se coagula galbenusurile).

In crema astfel formata se pot pune alune, nuci sau migdale maruntite.

Siropul pentru blat:


*200 ml apa
*2 pachetele de zahar vanilat
*o sticluta esenta de rom

Se face un sirop din 200 ml apa+ 2 pachetele de zahar vanilat+ o sticluta de rom si se insiropeaza fiecare parte de blat, dupa care se aseaza un strat de crema, iar deasupra se imbraca tot in aceasta crema(este o crema ce se aseaza perfect, ca o glazura, cu conditia sa nu fi pus foarte multe alune sau nuci(e bine sa puneti 100 gr de alune, spre exemplu).

La sfarsit il puteti imbraca in frisca, dar nu este obligatoriu.
Eu l-am imbracat anul acesta in frisca si am presarat deasupra, in ploaie, un pic de ness, dar mi se pare mai bun fara frisca.
Cu alte ocazii, am asezat si fructe taiate felii, pe blatul din mijloc si apoi am asezat crema.

Acest tort este mai mult o inventie de-a mea, dar va asigur ca este extraordinar de bun.
Conditia de baza este sa asteptati sa se raceasca crema, sa ramana putin de tot calda, inainte de adauga cele 5 galbenusuri.

1 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

te asigur ca am sa incerc reteta .si iti multumesc pt. coment.sper sa -mi iasa tortul! te pup.elena.