CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Portocala



Numita si "fructul soarelui", de o vreme incoace o gasim si noi permanent pe piata. Cultivata initial in China, ea cunoaste peste 100 de varietati. Este foarte bogata in vitamina C, A si caroten. Contine saruri minerale si acizi, esente aromate.

In sanatate (trebuie consumata imediat ce a fost stoarsa, deoarece pierde in cateva minute vitamina C) - Este antioxidanta (se opune formarii placilor arterosclerotice in artere), se recomanda in crestere, anemie, anorexie, astenie fizica si intelectuala, fragilitate capilara, tromboza, infectii, intoxicatii, stari febrile, eczeme. Ar trebui sa fie fructul diabeticilor.

Cateva retete utile ¥ contra gripei: o portocala stoarsa + 2 bucati de zahar + 1 pahar de rom + apa clocotita - se bea seara, la culcare. ¥ contra obezitatii: se fierb timp de 10 minute in 0,5 l de apa o portocala si trei lamai taiate felii. Se adauga 2 linguri de miere si se pune totul din nou la fiert, vreme de 5 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se beau 3 pahare pe zi.

¥ aperitiv: cojile de la 6 portocale se pun la macerat intr-o jumatate de litru de rachiu, vreme de 15 zile. Se adauga 2 litri de vin alb, in care se dizolva 500 gr. zahar. Se strecoara dupa o saptamana. Cu cat e mai vechi, cu atat e mai bun. ¥ digestiv: se fierbe o lingurita de coji uscate de portocale intr-o cana de apa. Se lasa sa se infuzeze 15 minute, apoi se strecoara si se bea.

¥ contra constipatiei: se pune la fiert in apa coaja unei portocale proaspete, netratate, vreme de o jumatate de ora. Aruncam apa si o mai fierbem o data in apa indulcita cu putin zahar (o lingurita la litru), douazeci de minute. Se scoate coaja si se lasa sa se usuce pe farfurie. O vom manca a doua zi dimineata, pe stomacul gol.

In cosmetica
¥ suc de portocale: stors proaspat si aplicat ca atare pe fata, tonifica pielea si intarzie aparitia ridurilor.

¥ masca de portocale: se zdrobeste miezul si se intinde pe obraz, gat si decolteu, neaparat dupa demachiaj. Dupa o jumatate de ora, se clateste pielea cu apa calduta.

¥ Tonic: se pun la macerat coji de portocale intr-o sticla, pana se ajunge la trei sferturi din ea. Se completeaza cu alcool de 60¡. Se lasa la macerat o saptamana, agitand sticla in fiecare zi. Se strecoara si se pastreaza in sticlute inchise la culoare si bine astupate. Se utilizeaza in dilutii cosmetice: 20 de grame tinctura de portocale + 80 ml apa distilata sau apa de trandafiri, dupa demachiere.

Sursa:terapii-naturiste.com

1 comentarii:

Anonim spunea...

Servus!
wow... nu stiam atitea despre blajina portocala :)
cele bune!
cu soare
Flavius