CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

duminică, 7 decembrie 2008

Uleiul de masline


Uleiul de măsline adăugat în salate sau în mâncăruri gătite ne potoleşte foamea şi ne ajută să slăbim, susţine un studiu publicat în revista Cell Metabolism.

Uleiul de măsline adăugat în salate sau în mâncăruri gătite ne potoleşte foamea şi ne ajută să slăbim, susţine un studiu publicat în revista Cell Metabolism.
Uleiul de măsline contribuie la reducerea numărului meselor zilnice şi al caloriilor, arată cercetătorii de la Universitatea California (SUA). Potolirea senzaţiei de foame se datorează acidului oleic pe care îl conţine uleiul de măsline. "În intestin, acidul oleic se transformă într-un hormon – oleoythanolamida (OEA) – care dă senzaţia de saţietate, menţinând-o mai mult timp. Această descoperire poate sta la baza elaborării unor medicamente contra obezităţii şi a altor tulburări de nutriţie. Studii anterioare au arătat că acest hormon administrat ca medicament scade pofta de mâncare şi ne ajută să slăbim", notează doctorul Danielle Piomelli, coordonatorul studiului. Datorită acidului oleic, uleiul de măsline este bine tolerat şi de persoanele cu tulburări digestive, cu afecţiuni hepatice sau ale vezicii biliare. Pentru creşterea senzaţiei de saţietate trebuie să folosim uleiul obţinut prin presare la rece (uleiul extravirgin). Uleiul din sâmburi de măsline, uleiul rafinat nu au aceleaşi proprietăţi nutritive. Acestea conţin doar 10%-20% ulei de măsline, restul fiind ulei de floarea-soarelui, ulei din sâmburi de măsline.

PREVINE BOLILE DE INIMĂ
Uleiul de măsline extravirgin previne depunerile de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine şi protejează neuronii. Astfel, salata preparată cu o lingură de ulei de măsline ne protejează de bolile cardiovasculare, dar ne ajută să ne concentrăm mai bine. Cercetătorii americani mai aduc un argument în favoarea consumului de ulei de măsline: atenuează durerea. Datorită acidului oleic, uleiul de măsline are proprietăţi antiinflamatorii, calmante. Două linguri cu ulei de măsline (50 ml) sunt echivalente cu 10% din doza zilnică de ibuprofen recomandat pentru calmarea durerii la adulţi.

REZISTENT LA PRĂJIT
Uleiul de măsline conţine 14% acizi graşi saturaţi, 77% acizi mononesaturaţi şi 9% acizi polinesaturaţi, motiv pentru care poate fi folosit şi la prăjit, fiind rezistent la temperaturi de până la 1800 Celsius. Uleiul de floarea-soarelui, de şofrănel, de germeni de porumb îşi pierde proprietăţile la temperaturi ridicate.

0 comentarii: