CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

vineri, 19 decembrie 2008

Hreanul



Stimulează digestia. Creşte pofta de mâncare. Previne răceala şi gripa. Toate cu ajutorul hreanului – legumă, condiment şi plantă medicinală în acelaşi timp.

Substanţa care dă gustul picant al hreanului creşte secreţia de suc gastric şi redă pofta de mâncare în cazul persoanelor anorexice şi anemice. În acest scop, dr Cristina Pavel recomandă amestecarea hreanului ras cu puţină miere, pentru creşterea poftei de mâncare. Din acest amestec se ia câte o linguriţă de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de masă. "De altfel, principala proprietate a hreanului este stimularea digestiei. Efectul de stimulare digestivă se datorează enzimelor pe care le conţine acest condiment", arată dr Cristina Pavel, medic specialist medicină de familie. De asemenea, hreanul acţionează inclusiv asupra grăsimilor, fiind recomandat persoanelor care sunt la cură de slăbire.

Hreanul este folosit frecvent pentru condimentarea conservelor de legume, deoarece conţine conservanţi naturali, care previn fermentarea murăturilor.

PREVINE RĂCELILE ŞI GRIPA
Hreanul are acţiune vitaminizantă, tonifiantă, depurativă şi de scădere a colesterolului.

100 g hrean conţin aceeaşi cantitate de vitamina C ca şi citricele – 50 mg. Singura diferenţă este că nu reuşim să mâncăm niciodată 100 g hrean, din cauza gustului picant. Însă în hrean vitamina C se găseşte în combinaţie cu fitoncide, substanţe cu rol de antibiotice. Este motivul pentru care nutriţioniştii recomandă hreanul pentru creşterea imunităţii contra răcelii şi gripei. În compoziţia hreanului sunt vitamine din complexul B, necesare pentru funcţionarea sistemului nervos, pentru îmbunătăţirea memoriei, pentru menţinerea sănătăţii pielii şi părului, potasiu, fosfor, fier, cupru, elemente indicate cardiacilor şi la prevenirea retenţiei de apă în cazul acestor bolnavi.

Dr Cristina Pavel atrage atenţia persoanelor cu gastrită hiperacidă să evite hreanul. Din cauza substanţelor picante, acesta poate fi iritant pentru stomac. Aceeaşi atenţionare este valabilă şi pentru persoanele cu sindromul colonului iritabil. Iar cei care suferă cu bila pot mânca hrean doar cu sfatul medicului.

50 miligrame de vitamina C se găsesc în 100 g hrean. Vitamina C îmbunătăţeşte asimilarea fierului din alimente, prevenind anemia.

2 comentarii:

Rodica Botan spunea...

Interesant articol. Am o fata care ar putea beneficia de reteta asta...Si nici sarmalele moldovenesti nu aratau rau...daca nu s-ar aseza toate pe mine...si nu ma mai lasa sa ma aplec in voie...
Oricum...Iti doresc un Craciun Minunat si la multi ani!!!

criss spunea...

Multumesc mult de apreciere.
Cand gasesc un articol interesant, care ar putea ajuta, il trec in blog, in felul acesta il pot reciti usor si ma bucur mult ca poate fi de folos si altor persoane.
Sarbatori Fericite si multa sanatate pentru intreaga familie.
Te pup mult,
Cristiana.