CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

duminică, 7 decembrie 2008

Craciunita


Cunoscuta si sub numele de Poinsettia ne inveseleste casele prin culoarea ei puternica si frunzele vibrante.

Devenita reprezentativa pentru sarbatorile de Craciun, planta aduce cu ea si parfumul Mexicului, tara din care este originara si unde aztecii o foloseau ca remediu pentru febra si ingredient pentru vopseaua rosie.

La prima vedere, pentru necunoscatori, Poinsettia are flori mari, cu petale rosii. Ei bine, nu. Poinsetttia este o tufa cu frunze de culoare verde-inchis si cu flori mici cat boabele de mazare, asezate in varful tulpinilor si care devin galbene atunci cand se deschid. Frunzele de langa ele se numesc bractee si iau culoarea rosie numai cand planta este inflorita.

Cum sa alegem o Poinsettia perfecta
Atunci cand le vedem in magazin ne atrage privirea imediat o mare de frunze rosii si verzi. Problema apare atunci cand din zecile de ghivece, luam unul: parca a si disparut impresia de tufa bogata, nu? Explicatia este ca daca sunt tinute foarte aproape una de alta, florile isi dezvolta foliajul in partea de sus.

Nu cedati si cautati o Poinsettia cu multe frunze verzi si rosii, sanatoase, fara pete maronii sau cu marginile rupte. Ideal, frunzele rosii ar trebui sa fie mai mari si sa acopere partial restul tufei.

Poinsettia infloreste mai greu, asa ca alegeti una cu florile deja deschise; oricum ele vor ramane asa cateva saptamani. Daca luati planta cu mult timp inaintea Craciunului, florile trebuie sa fie verzi, pentru ca odata deschise, frunzele rosii care le inconjoara isi vor pierde culoarea.

Aveti grija ca pana acasa planta sa fie ferita de frig, pentru ca este sensibila la temperaturile scazute - infasurati-o intr-o punga de plastic sau de hartie.

2 comentarii:

Mili spunea...

perfect...eu am o floricica d'asta de ceva vreme, anul asta e mai mult galbena decat rosie...ii dau apa, povesti, muzica, uneori din ceaiul meu...lumina, caldura,tot ce vreau...dar nimic...si vine Craciunul si ne prinde nepregatite...ma intreb daca floarea asta numai un sezon rezista..??

criss spunea...

Sincer....nici la mine nu a rezistat vreodata mai mult de un sezon......Pacat....este atat de frumoasa....
Dar, este stiut faptul ca ea poate rezista ani, daca este ingrijita corespunzator, ceea ce este un lucru bun. Am sa revin cu un articol despre ingrijirea ei, l-am gasit in Net, poate te-ar putea ajuta sa convietuiesti mai mult cu prietena ta.
Te pupik.