CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

marți, 9 decembrie 2008

Craciunita-ingrijire corespunzatoare pentru o viata mai lunga


Cum o ingrijim
- In ceea ce priveste felul cum trebuie udata, planta nu este deosebit de pretentioasa. Este mai degraba sensibila la miscari sau mutari decat la lipsa apei. Se pare ca planta poate rezista si o saptamana fara a fi udata. Nu se va ofili decat atunci cand nu este udata mai mult de o saptamana. Totusi, este recomandabil sa mentineti sanatatea plantei udand-o zilnic cu o cantitate mica de apa.

- Este interzis sa udati planta in farfuriuta. Este preferat sa mentineti doar pamantul umed, deoarece adunarea umezelii statute in ghiveci va ofili planta.

- Pentru ca o Craciunita sa reziste de-a lungul iernii, va necesita temperaturi de minim 15 grade. In cazul in care obisnuim sa ne tinem plantele pe balcon, este bine ca iarna sa mutam Craciunita in casa. Acest lucru este valabil si pentru cazurile cand balconul este inchis, acesta neputand asigura temperaturi de 15 grade.

- Se obisnuieste ca planta sa se tunda pentru a nu deveni deosebit de frunzoasa. Momentul cel mai potrivit pentru a o tunde este primavara, cand planta devine mai putin sensibila. Este bine sa tundeti planta, scurtand lastarii, pentru a stimula ramificarea plantei.

- In timpul primaverii si verii, este bine ca planta sa fie pastrata afara, intr-un loc semiumbrit.

-Dupa trecerea perioadei de inflorire, Poinsetia are nevoie de o perioada de repaus de cel putin 2 luni, timp in care se vor rari udarile si se vor suspenda fertilizarile.

- Pentru o inflorire cat mai reusita, va recomand sa folositi ingrasaminte a caror formula sa contina Molibden, intrucat lipsa acestui element duce la degradarea si, in final, la moartea plantei.

Cum o inmultim
In ceea ce priveste inmultirea Poinsetiei, se poate realiza prin butasire sau prin seminte, insa procesul este anevoios si de lunga durata. Pentru realizarea cu succes a procesului butasire se recolteaza de pe planta-mama butasi de 10-12 cm. lungime, care sa aiba varsta de minim 5-6 saptamani. Acesti butasi au o seva laptoasa, numita latex. Trebuie sa stiti ca latexul impiedica formarea radacinilor la butas, prin procese de oxidare celulara, astfel ca butasul, inaintea plantarii, trebuie supus unui proces de eliminare a latexului. In acest scop, se introduce butasul cu baza in apa la temperatura de 25-30 de grade Celsius, proces care favorizeaza eliminarea latexului. Va recomand plantarea butasului in turba amestecata cu nisip, la temperatura constanta de 20-22 de grade Celsius, si acoperirea sa cu un clopot care poate fi din sticla sau din plastic.

3 comentarii:

AndreA spunea...

Ciao Criss!

Come va?

Ti scrivo per proporti un progetto...

Nei prossimi giorni, fino a Natale, nel mio blog, degli amici blogger di varie parti del mondo scriveranno un post su come vivono il Natale nella città in cui vivono.
Così ci sarà Fabio che scriverà della Germania, Federico dalla Svezia, Moky dagli USA, Maria dall'Argentina, Mariluna dalla Francia ...

Volevo quindi invitarti a scrivere un post sul Natale nella tua città in Romania.

Quindi, come si prepara la gente, la città, se ci sono festeggiamenti, curiosità particolari.... insomma, scrivere una sorta di reportage sul Natale per conoscere usi, costumi, particolarità...

Il post deve essere scritto in lingua originale (quindi in rumeno) e in italiano ( tanto te la cavi benissimo!) ;-)

Che dici, accetti?

Mi farebberebbe molto piacere se accettassi l'invito; fammi sapere.... :-)

L'eventuale post deve essere pronto entro il 21 dicembre. Lo puoi inviare alla mail andxre@hotmail.com, puoi inserire anche delle foto...


Attendo la tua risposta, grazie.

Un abbraccio, a presto! :-)

criss spunea...

Ciao,
certo Andrea...lo faro con piacere.
Adesso sono appena ritornata dalla montagna, dove sono stata 3 giorni, con i miei coleghi di lavoro.
A presto,
Baci.

AndreA spunea...

Sono molto felice che Tu abbia accettato!

GRAZIE! :-))))

Un abbraccio forte! :-)

Attendo la Tua mail.. ;-)
A presto!