CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

sâmbătă, 20 decembrie 2008

Brocoli reduce riscul de aparitie a cancerului pulmonar la fumatori



Brocoli reduce riscul de apariţie a cancerului pulmonar la fumători

Calităţile anticancer ale legumelor din familia crucifere, precum brocoli şi varza, acţionează în cazul fumătorilor şi foştilor fumători, diminuând considerabil riscul de apariţie a cancerului pulmonar, informează un studiu, citat de AFP.

Acest studiu a fost prezentat în cadrul celei de-a şaptea conferinţe anuale a Asociaţiei americane de cercetări asupra cancerului, care se desfăşoară în această săptămână, la Washington.

În rândul fumătorilor şi foştilor fumători, efectele protectoare ale cruciferelor s-au tradus printr-o scădere a riscului de îmbolnăvire de la 20 la 55%, în funcţie de varietatea de legume consumate, timpul de când au început să fumeze şi numărul de ţigări fumate pe zi, a precizat Li Tang, de la Roswell Park Cancer Institute, coordonatorul acestui studiu.

“Brocoli nu este un medicament, ci un factor pozitiv pentru fumătorii care nu pot să renunţe la fumat sau care nu fac nimic pentru a minimiza riscul de îmbolnăvire”, a adăugat Tang.

“Persoanele care au renunţat la fumat beneficiază şi mai mult după ce consumă brocoli”, a adăugat Tang. În rândul fumătorilor, doar consumarea acestor legume în stare crudă a condus la o scădere a riscului de apariţie a cancerului pulmonar.

Brocoli a redus riscul de apariţie a carcinoamelor ce afectează celulele mici şi a tumorilor scuamoase, cele două subtipuri de cancer pulmonar în forma lui cea mai agresivă, care-i afectează de obicei pe fumătorii înveteraţi.

0 comentarii: